Ingrijirea pisoilor sugari

Ghid de crestere pentru puii de pisica
Ati gasit unul sau mai multi pui nou nascuti de pisica, care au ramas fara mama? Fie ca mama a murit, nu a acceptat puii sau acestia au fost aruncati afara de catre stapanii pisicii?
V-ati decis sa ii salvati, dar nu stiti exact ce presupune cresterea unui pui de pisica?
In cele ce urmeaza va explicam pas cu pas cum puteti creste, cu succes, pui de pisica, care nu au avut norocul de a se dezvolta alturi de mama lor. De acum dvs. veti tine locul mamei!


Desigur ingrijirea puilor nu este usoara, acestia se nasc cu ochii lipiti, nu isi pot regla temperatura corpului si trebuie hraniti din 2 in 2 ore, la inceput. Dar, veti vedea, ca sunt putine momente cand te simti mai implinit, decat atunci cand realizezi ca prin eforturi proprii ai reusit sa salvezi o viata.

Echipament necesar
  1. BUIOTA CU APA CALDA: infasurata in prosop (puteti folosi ca inlocuitor si o sticla de platic). Aceasta trebuie schimbata pe parcurs ce isi pierde caldura si inlocuita cu una noua, pentru a mentine puii la temperatura corecta si pentru a le da senzatia ca mama le e alaturi.
ATENTIE! Apa trebuie sa NU fie clocotita, nu vrem sa sufocam pisoii, ci doar sa le oferim caldura, pe care, in mod normal, ar primi-o de la mama.
  1. LAPTE PRAF PENTRU PISICI: poate fi cumparat de la orice farmacie veterinara. Este bine sa nu schimbati tipul de lapte dat pisoilor pe parcursul cresteri, schimbarea le poate cauza probleme stomacale micutilor. Laptele trebuie preparat dupa instructiunile oferite pe cutie si nu ”dupa ochi”, este foarte important ca pisoii sa primeasca aportul necesar zilnic de nutrienti, iar aceasta nu se poate intampla decat daca gramajul de pe ambalaj este respectat.
ATENTIE! Laptele praf pentru pui de pisica poate fi inlocuit cu lapte praf pentru bebelusi cu varsta de pana la 3 luni. Nu va fi la fel de hranitor, dar poate reprezenta o solutie de moment, pana ajungti la un cabinet veterinar pentru a cumpara lapte special pentru pisici.
LAPTELE trebuie preparat cu apa calduta. Testati cat de fierbinte este laptele, picurand un pic pe podul palmei, daca este prea fierbinte nu i-l oferiti puilor, lasati-l un pic sa se raceasca.
  1. BIBERON SI SUZETE. Atat biberonul cat si suzete trebuie dezinfectate inainte si dupa fiecare folosire. Exista mai multe tipuri de Biberoane, unele drepte, altele arcuite, ele pot fi din plastic sau din sticla. De ex. Kitul Royal Canin pentru pisici sugari contine un biberon cu 3 suzete de schimb, dar daca ati luat deja alt lapte, puteti gasi, la MaxiPet, spre exemplu, biberoane speciale pentru pisici la 2 Lei bucata.
ATENTIE! Biberoanele trebuie sa fie pentru pui de pisica, cele umane se potrivesc puilor de catei, dar pisoii au gura prea mica pentru a putea suge de la un biberon uman.
  1. PROSOP si CARPITE: vor fi folosite in timpul hranirii puiului. Carpitele vor servi pentru a sterge puiutul la gura dupa ce a mancat, veti vedea ca unii dintre pui se comporta ca niste mici purcelusi la ora mesei.

Plan de hranire
  • Saptamanile 1. si 2.: hranire cu biberonul la 2 ore:  0:00, 2:00, 4:00, 6:00, 8:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00 si 22:00.
  • Saptamana 3.: hranire din 3 in 3 ore 0:00, 3:00, 6:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 si 21:00.
  • Saptamana 4.: hranire din 4 in 4 ore 0:00, 4:00, 8:00, 12:00, 16:00 si 20:00.
  • Saptamana 5: hranire cu biberonul la 0:00, mancare umeda (de ex. BabyCat)la 8:00, biberon la 14:00 si hrana umeda la 20:00.
  • Saptamanile 6 si 7: hranire cu biberonul doar „la cerere“, daca de ex. Unul dintre pisoi nu mananca bine. Hrana umeda dimineata la pranz si seara.
  • Incepand cu saptamana 8.: Hrana umeda de doua ori pe zi, odata dimineata, odata seara.
ATENTIE! Daca puiul de pisica NU ia in greutate sau nu mananca bine mesele nu vor fi distantate, ci vor ramane la unul dintre praguri pana ce puiul incepe sa manance normal. Cel mai bine este sa tineti o evidenta a greutatii puilor, intr-un carnetel, pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra dezvoltarii pisicutului.

Masajul
Fiecarei mese trebuie sa ii urmeze un masaj pe burtica(de la burtica in jos catre zona genitala) si o stimulare a zonei anale.
Masajul burticii ajuta la digerare si poate fi facut atat cu mana cat si cu o carpita sau un prosopel. In urma fiecarui masaj pisoiul ar trebui sa urineze. De asemenea masajul in zona anala stimuleaza defecatia, care desi trebuie sa fie regulata, nu trebuie sa aiba loc dupa fiecare masa.
ATENTIE! Puii nu stiu sa isi controleze urinarea si defecatia, astfel ca au nevoie de stimulare in primele 2-3 saptamani pentru a invata ce trebuie sa faca. Lipsa masajului poate fi fatala.
Dupa saptamana a 6a puisorii vor inceape sa manance singuri, sa invete care e treaba cu litiera (chiar daca nu e vorba de o litiera propriu-zisa, ci de un castronel in care sa incapa ei pus in zona in care isi petrec ei timpul) si vor incepe sa se joace mai mult si sa doarma mai putin, iar Dvs. veti trece de la statutul de ”mama” la statutul de ”copcel de catarare” si ”jucarie preferata”.
Nu uitati nicio secunda ce este un gest nemaipomenit acela pe care il faceti si ca rasplata va fi pe masura din partea lor.
Felicitari si mult succes in cresterea puilor!

via Carla Sadofsky

7 comentarii:

  1. a se specifica ca puii fara mama au nevoie de incubator, lampa de incalzire cu infrarosu, sau perina electrica acoperita cu impermeabil, iar buiota cu apa calda e ceva chiar primitiv si care trebuie sa o tot reumpli, iar cei care pun sticle pet, trebuie sa inteleaga ca puii sunt prea mici sa se poata mula dupa o sticla... ca mama lor e normal ca ii adaposteste la pieptul ei nu ca o sticla!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica,nu cred că trebuie să fi atât de critică.Metode primitive,sau nu,cred că e mai important ca,cineva să aibă milă de pisoiași,decât să le ofere obligatoriu,condiții de Pet-hospital de lux.Pisoiașii fătați prin grajduri mai rămân și singuri,sau mai sunt împinși de frățiorii lor la marginea cuibului.Un pisoiaș adus în casă,deja stă la altă temperatură.Nu toți cei cu suflet bun,au acasă perne electrice,sau incubatoare...

      Ștergere
  2. important! daca aveti o alta pisica nu trebuie sa alapteze, poate fi chiar si motan! care sa ii dadadeaca, va va scuti de multe, in primul rand le tine natural de cald, apoi ii poate si spala si stimula la nevoi.
    iar daca nu e pisica, cineva mi-a spus ca puiul gasit se cuibarea pe catei, deci si ei pot tine de cald natural in locul mamei

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am gasit 2 puiuti acum 3 zile si i-am luat acasa ca sa nu moara de frig. sunt cuminti si mancaciosi . au approx 2 sapt. nu stiu ce sa fac cu ochisorii. incepusera sa se deschida, dar azi, se facuse un start de secretie pe ei si s-au lipit la loc. ce ar trebui sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alexandra nu sunt specialist dar cred ca e vorba de curent.Sunt f sensibili la 2 săptămâni.Stai linistită e doar temporar dar totusi te sfatuiesc sa vorbesti cu un medic veterinar.

      Ștergere
  4. Am gasit un pui astazi nou nascut...la nascut mama lui intr-un butoi ieri seara si l-a lasat.Nici urma de alti pisoi in jur.A plans toata noaptea,stiam ca probabil pisica nu se va intoarce ,nascandui pe ceilalti altundeva .Acum trebuie sa am grija de el ,nu ar fi prima data,dar este foarte dificil.Am mai avut un pisic nou nascut,insa nu a trait foarte mult.Are ceva daca il hranesc cu lapte condensat,iar dupa il schimb cu lapte special?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua Maria eu iti recomand sa vb cu un medic veterinar întâi.Este si lapte praf vărsat pt puisorii de pisici Cumperi cat dorești.

      Ștergere