Strada nu e acasa, ghid practic



O pisica cu stapan traieste in jur de 14 ani. Durata de viata e unei pisici pe strada e de 2 ani. Una norocoasa si cat de cat ingrijita traieste 5 ani. Asta daca supravietuieste bolilor, batailor, otravii, masinilor, oamenilor.

Pisicile pot intra in calduri din februarie pana in octombrie. Cand simt o femela in calduri, motanii se lupta pentru ea. Penisul masculului e acoperit cu 120-150 de tepi orientati spre interior, care ranesc vaginul pisicii pentru a stimula ovulatia. Dupa 20-30 de minute, procesul poate reincepe, cu acelasi sau alt motan. Trec 66 de zile si apar pe lume 3-6 pisoi care dupa 5-10 luni ating maturitatea sexuala.

O pisica de pe strada trebuie sa suporte frigul, caldura, zapada, ploaia. Multi dintre pui mor inainte sa implineasca un an din cauza bolilor si parazitilor. Motanii se lupta intre ei pentru o femela in calduri, pentru mancare sau teritoriu, putand sa moara din cauza ranilor sau infectiilor. Daca supravietuiesc, pasul urmator e sa evite masinile, otravurile sau oamenii care vor sa ii omoare intentionat.

Asta e viata pe care o merita pisicile pe strada?

De ce trebuie sa vedem pisoi neajutorati aruncati la ghena sau intr-o cutie pe strada pentru ca stapanul unei pisici vrea sa fie martorul "miracololui vietii" si nu vrea sa-i rapeasca pisicii lui "bucuria de a se reproduce"? Pentru ca asa e natural?

Sustine sterilizarea. Nu trece nepasator.





Un comentariu:

  1. Buna

    Crezi ca as putea pune acest text si pe site-ul www.anima-sos.org ? Fireste cu mentionarea sursei ?
    Eu am scris un text mai mare si mai elaborat legat de sterilizari, dar tu in cateva paragrafe ai prins esenta.
    Te rog sa imi confirmi pe adresa de email gabi@anima-sos.org
    Multumesc frumos !
    Gabi

    RăspundețiȘtergere